5 tips: Zo ga je goed voorbereid op reis

VWbus

Ga je een mooie trip maken of zelfs op wereldreis? Met deze 5 tips ga je goed voorbereid op reis!

Tip 1: Medische verklaring

Gebruik je medicijnen? Sommige (zware) medicijnen vallen onder de Opiumwet. Om deze mee te kunnen nemen dien je een medische verklaring bij je te hebben. Een medische verklaring is een brief van de arts waarin staat dat de patiënt ziek is of beperkingen heeft en daarom genoodzaakt is om bepaalde medicijnen te slikken. Voor welke medicijnen er onder de Opiumwet vallen kun je terecht bij je arts of apotheker.

Tip 2: Vraag op tijd een EHIC-zorgpas aan

Blijf je binnen Europa of ga je naar Australië? Vraag op tijd een European Health Insurance Card (EHIC) aan. Met deze Europese Gezondheidskaart heb je recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. Deze kaart heeft als doel de verleende hulp voor buitenlandse zorgverleners te vergemakkelijken. Handig als je op vakantie gaat of regelmatig in het buitenland verblijft. Met deze pas weten artsen dat de rekening betaald wordt door je zorgverzekeraar en je zelf geen geld hoeft voor te schieten.

Goed om te weten: Met de EHIC-zorgpas krijg je kosten vergoed volgens de regels van het land waar je bent. Dit (eigen risico) geldt wel voor de zorg uit de basisverzekering, maar niet voor zorg uit de aanvullende verzekering.

Tip 3: Vaccinaties

In elk land worden vaccinaties aanbevolen. Je maakt kennis met andere culturen en gewoontes waardoor er altijd een kans bestaat op gezondheidsrisico†™s. Ga goed voorbereid op reis en zorg dat je op tijd je vaccinaties haalt. Sommige inentingen hebben een incubatietijd van drie maanden. Vraag dus op tijd je consult aan zodat je niet in tijdgebrek komt. Je kunt een consult aanvragen bij de GGD bij jou in de buurt. Je hebt hier geen verwijzing voor nodig van een arts of zorgverzekeraar.

Tip 4: Controleer je verzekeringen

Heb je voor je reisbestemming een aanvullende reisverzekering nodig of heb je aan je zorgverzekering voldoende? Het is verstandig om dit goed van tevoren uit te zoeken zodat je niet dubbel verzekerd bent. Stel je maakt geneeskundige kosten in het buitenland dan kun je twee partijen aanspreken; je zorgverzekeraar of je reisverzekeraar.

Wat is het verschil tussen de verschillende verzekeringen?
Vanuit het basispakket van je zorgverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene noodzakelijke zorg (Let op: dis is wettelijk vastgesteld door de overheid, maar kan ieder jaar wijzigen). De wet gaat wel uit van wat de behandeling in Nederland kost. Als deze kosten verschillen kan het dus voorkomen dat je zelf bij moet betalen. Je kunt ook een aanvullende zorgverzekering voor in het buitenland nemen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een aanvullende zorgverzekering buitenland in tegenstelling tot een reisverzekering?

De voor- en nadelen van een aanvullende zorgverzekering buitenland:

De voor- en nadelen van een reisverzekering:

  • Je kunt kiezen voor een uitgebreide en hoge dekking.
  • De reisverzekering kan dubbelop zijn met je zorgverzekering.

Weet je van tevoren dat je op reis gaat? Met een beetje oplettendheid kun je tot wel 200,- euro per jaar besparen op je verzekeringen. Het is verstandig om eens goed te kijken naar de verschillende aanvullende zorgverzekeringen en de dekkingen die hieronder vallen voordat je eventueel een aparte reisverzekering gaat afsluiten. Je kunt eenvoudig alle zorgverzekeringen vergelijken op Overstappen.nl.

Tip 5: Belangrijke documenten

Vergeet je belangrijke documenten niet als je op reis gaat. Denk aan je VISA en verzekeringsdocumenten. Maak kopieën van je paspoort, bankpas, creditcard en andere belangrijke documenten en mail deze naar jezelf toe. Wanneer het nodig is, heb je ze altijd bij de hand. Wel zo handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.