Groene kaart: verzekeringsbewijs in het buitenland

groene kaart


Een groene kaart is een bewijs waarmee je laat zien dat je een autoverzekering hebt. De kaart kan bestaan in de vorm van aan pasje net zoals een bankpasje of als document.
Op de kaart zijn veel gegevens te vinden zoals het verzekerde kenteken, de periode van de verzekering, de landen waarin de verzekering geldt, het kaartnummer, de gegevens van de verzekeraar en gegevens van hulpdiensten.

Met de groene kaart is je auto internationaal verzekerd en heb je alle informatie bij de hand in het geval van pech of bij een ongeluk. Een groene kaart ziet er in heel Europa hetzelfde uit, waardoor het een begrijpelijk en herkenbaar bewijs is in verschillende landen. Tijdens het reizen is het meenemen van een groene kaart niet in alle landen verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Een kopie van de kaart voldoet ook, zolang alle gegevens en informatie zichtbaar is. Wanneer je de kaart niet bij je hebt, kan de politie binnen de Europese Unie in het register checken of je een autoverzekering hebt.

Een groene kaart wordt uitgereikt door je verzekeraar. Vroeger ging dat via de post en was de informatie gedrukt op groen papier, vandaar de naam. Tegenwoordig wordt de kaart meestal per email of via een online omgeving verstrekt. Als je deze uitprint is dat meestal op wit papier. De groene kaart hoeft dus niet per se groen te zijn.

Groene kaart wel of niet verplicht?

De groene kaart is geldig in de landen die op de kaart vermeldt staan. Dit zijn in principe de landen in Europa. Hieronder vindt je een overzicht.

Wanneer je op reis gaat wordt het aangeraden om je groene kaart altijd bij je te hebben. Ook een kopie of print van je polis kan handig zijn om alle nodige informatie op zak te hebben, mocht het nodig zijn. Wanneer er een aanrijding plaatsvindt, moet je een schadeformulier invullen. Hier moeten gegevens ingevuld worden die te vinden zijn op je groene kaart.
Op je groene kaart kan je gelijk zien of je in het betreffende land verzekerd bent en heb je alle gegevens bij de hand die nodig kunnen zijn. Het is ook aan te raden om een Europees schadeformulier in je auto te hebben.

In sommige landen is een groene kaart wel verplicht en dien je deze altijd mee te nemen wanneer je gaat rijden. Hieronder zie je om welke landen het gaat.

De groene kaart heeft betrekking op je auto. In sommige landen moet je ook een internationaal rijbewijs bij je hebben.In deze landen is de groene kaart geldig maar niet verplicht om bij je te hebben: Alle landen in de EU Andorra IJsland Liechtenstein Noorwegen Zwitserland

Groene kaart geldig

In deze landen is de groene kaart geldig maar niet verplicht om bij je te hebben:
Alle landen in de EU
Andorra
IJsland
Liechtenstein
Noorwegen
Zwitserland

In deze landen ben je verplicht om de groene kaart bij je te hebben: Turkije Macedonië Rusland Oekraïne Albanië Israël Iran Marokko Servië Wit-Rusland Tunesië Iran Moldavië Bosnië Montenegro

Groene kaart verplicht

In deze landen ben je verplicht om de groene kaart bij je te hebben:
Turkije
Macedonië
Rusland
Oekraïne
Albanië
Israël
Iran
Marokko
Servië
Wit-Rusland
Tunesië
Iran
Moldavië
Bosnië
Montenegro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.