Caravan: regels voor caravans in Nederland en het buitenland


De caravan is voor veel mensen de ideale manier van reizen. Je hebt alles bij de hand en kunt gaan en staan waar je wilt, terwijl je toch over een bepaalde mate van comfort kunt beschikken.
Voor caravans gelden in Nederland en in het buitenland wel een aantal regels om veilig en verantwoord op pad te gaan. De belangrijkste regels voor het reizen met een caravan zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Verzekering en wegenbelasting voor caravans

Voor het reizen met een caravan heb je minimaal een WA-verzekering nodig. Deze WA-verzekering sluit je af voor de trekauto. Hiervoor wordt de code ‘AF’ aangegeven op de groene kaart van je auto. Echter, in sommige landen is het verplicht om een aparte groene kaart te hebben voor je caravan. Deze kan je aanvragen bij je verzekeraar. In tegenstelling tot auto’s, is voor een caravan geen APK-keuring nodig en betaal je geen wegenbelasting.

Kentekenbewijs voor caravans

Tegenwoordig is het verplicht om voor een caravan met een gewicht hoger dan 750 kilo een eigen kenteken te hebben. Voor dit kenteken heb je een kentekenbewijs en een geel nummerbord nodig. Voor caravans die minder wegen dan 750 kilo is een wit nummerbord met het kenteken van de trekauto voldoende. Een aanhangwagen zwaarder dan 750 kilo, en dus ook een caravan, krijgt enkel een kenteken wanneer de caravan een typegoedkeuring van de RDW heeft gekregen.
Wanneer je buiten de Europese Unie gaat rijden met de caravan, is naast een kenteken ook een witte NL-sticker verplicht.

Welk rijbewijs heb je nodig om te rijden met een caravan?

Wanneer de caravan minder weegt dan 750 kilo is het hebben van een normaal autorijbewijs (rijbewijs B) voldoende. De caravan mag in dit geval beladen niet meer dan 750 kilo wegen.
Ook wanneer het maximaal toegestane gewicht van de auto en de caravan bij elkaar opgeteld minder dan 3500 kilo is, is een rijbewijs B voldoende.

Voor auto’s en caravans die bij elkaar meer wegen dan 3500 kilo is een extra rijbewijs nodig, namelijk het BE-rijbewijs. Dit is een aanvullend rijbewijs waarbij je mag rijden met een verschillende aanhangers en dus ook met een caravan.

Regels voor caravans in het buitenland

Over het algemeen zijn de regels voor caravans in de meeste Europese landen vergelijkbaar. Wel zit er een verschil in de maximumsnelheid die je mag rijden met een caravan of aanhanger. Ook wordt hierin onderscheid gemaakt in het gewicht van je auto en caravan bij elkaar. Zo mag je onder de 3500 kilo harder rijden dan met een auto en caravan die zwaarder zijn dan 3500 kilo.

In Nederland is de maximale snelheid die je mag rijden met een caravan 90 km/h. Ook in Frankrijk en Kroatië is de maximumsnelheid met een aanhanger 90 km/h. Maar in bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Italië, Tsjechië en Oostenrijk is de maximumsnelheid slechts 80 km/h.

Zorg dus dat je weet hoe zwaar je caravan is om te weten welke regels er van toepassing zijn. Zorg als je naar het buitenland gaat dat je op de hoogte bent van de plaatselijke regels. Handige meeneemlijst kamperen

2 reacties op “Caravan: regels voor caravans in Nederland en het buitenland”

Heel interessant! Ik wist niet dat in Nederland net als in Frankrijk de maximale snelheid die je mag rijden met een caravan 90 km/h is. Ik ga voor mijn werk naar een autorijschool en ik geloof dat ik met een caravan ook zal moeten rijden. Ik zal mijn toekomstige instructeur vragen of er nog speciale regels voor rijden met een caravan zijn. Bedankt voor de info!

In Frankrijk mag je op de peage volgens mij 130 k/h met aanhanger/caravan als het gewicht van de combinatie <= 3500 kilo is. DIe 90 k/mh geld daar alleen voor wegen buiten de bebouwde kom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.