Gegevens vliegreizigers worden verstrekt aan de VS

De VS en de EU sluiten nieuw akkoord over de uitwisseling van gegevens van luchtvaartpassagiers.

De EU en de VS hebben een akkoord bereikt over het uitwisselen van gegevens van passagiers van vliegtuigen tussen de Europa en Amerika.

Het akkoord vervangt het bestaande akkoord en verplicht luchtvaartmaatschappijen om gegevens van hun passagiers te verstrekken aan de autoriteiten. In de naam van de strijd tegen het terrorisme natuurlijk.

Welke informatie over u wordt uitgewisseld?

Luchtvaartmaatschappijen moeten allerlei gegevens van hun passagiers verstrekken aan de Amerikaanse Homeland Security. Onder de gegevens vallen zaken als naam, geboortedatum en adres maar ook uw creditcard gegevens en uw maaltijdvoorkeur. Ja, uw maaltijdvoorkeur. Zou het zo zijn dat als u de maaltijd met varkensvlees kiest, uw risicoprofiel lager is?

Verder worden gegevens over uw bagage, stoelnummer en eventuele medische gegevens doorgegeven.

Is dit erg?

Als redenen voor de uitwisseling worden genoemd de strijd tegen het terrorisme, zware criminaliteit en mensenhandel. De meeste mensen zullen het er mee eens zijn dat er wat wordt gedaan tegen boeven maar deze regel roept het beeld op dat iedere passagier bij voorbaat verdacht is.

Verder zijn het nogal abstracte begrippen en het is dan ook niet duidelijk wat daar uiteindelijk allemaal onder valt en hoe uw gegevens worden geïnterpreteerd.

Uw gegevens worden jarenlang bewaard in databases. Eerst 5 jaar in een actieve databank en daarna kunnen de gegevens nog eens 10 jaar worden bewaard in een slapende databank. Gewist worden uw gegevens nooit maar op den duur worden ze geanonimiseerd.

Er zijn ook afspraken gemaakt over wie er toegang heeft tot de data en in welke omstandigheden.

Om terug te komen op de vraag: “Is dit erg?”. Ik weet het niet. Als u gewoon een weekje naar New York gaat zult u er waarschijnlijk nooit wat van merken dat uw gegevens door uw luchtvaartmaatschappij aan de Amerikanen zijn verstrekt. Maar je kunt het ook opvatten als een inbreuk op uw privacy, een begrip dat in deze tijd sowieso opnieuw gedefinieerd lijkt te worden.

Uw gegevens inzien

U kunt bij de Amerikaanse Homeland Security opvragen welke gegevens over u worden bewaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.