De wereldstekker: het ultieme reisgadget

Ik ga op reis en ik neem mee… Iedereen kent dit spelletjes vast van lange autoritten, schoolkampen en voorstelrondjes. Een leuk spel, maar niet erg nuttig voor inpakadvies. Hoe grappig het ook zou zijn om een paarse opblaaskrokodil en je supermanpak mee te nemen, je gebruikt je kostbare kofferruimte liever voor spullen waar je daadwerkelijk iets aan hebt. Wanneer je op reis gaat naar het buitenland is er bijvoorbeeld één reisgadget dat niet mag ontbreken: een wereldstekker

Waarom een wereldstekker:

Als je voornamelijk binnen Europa gereisd hebt, ben je gewend dat je alle elektronica simpelweg in het stopcontact kunt steken. Je opladers, föhn of laptop; overal heb je toegang tot het energienetwerk. Maar waar je misschien van op de hoogte bent, is dat dit niet overal het geval is. Zowel de vorm van het stopcontact als de netfrequentie van het lichtnet is niet overal ter wereld hetzelfde. Wat betekent dat je je elektrische apparaten ineens niet meer kunt gebruiken. Gelukkig kun je dit ongemak voorkomen door een wereldstekker mee te nemen. Een wereldstekker of reisstekker past op verschillende soorten stopcontacten. Daarnaast converteert het ook de energie die naar je apparaat stroomt, zodat deze niet stuk gaat. Want het laatste waar je op zit te wachten is kortsluiting in je telefoon, waardoor je mooie vakantiefoto’s verloren gaan.

Waarom niet gewoon één soort stopcontact?

Handig dus, zo’n wereldstekker. Maar waarom zijn er überhaupt zoveel verschillende soorten stopcontacten? Elektrische aansluitingen waren in eerste instantie alleen beschikbaar voor de rijken en de industrie. Maar tegen het eind van de negentiende eeuw kregen alle huishoudens toegang tot het lichtnet, waar apparaten direct, zonder stopcontact, op waren aangesloten. Pas toen kleine huishoudelijke apparatuur op de markt kwam waren stopcontacten nodig, maar iedere producent ontwierp hiervoor zijn eigen stekker. Dit bleek al direct erg onpraktisch waardoor op landelijk niveau standaarden werden ingesteld. Landen buiten Europa namen veelal het systeem van hun voormalig kolonisten over. 

Waar kun je een wereldstekker kopen?

Reisstekkers komen voor in alle soorten en maten. Van heel eenvoudige, die van één vorm naar één andere vorm converteren, tot uitgebreide “universele” stekkers die op alle stopcontacten passen. Welke voor jou het meest geschikt is, hangt af van de reis die je gaat maken. Ga je bijvoorbeeld éénmalig naar de Verenigde Staten, dan is een stekker die specifiek op Amerikaanse stopcontacten past afdoende. Maar ben je van plan meerdere landen te bezoeken, dan is het handig om een reisstekker met meerdere functies te nemen. Helemaal praktisch zijn wereldstekkers met zowel een stekker als meerdere USB-portalen. Daarmee kun je namelijk meerdere apparaten op één wereldstekker aansluiten en de energie naar allemaal laten stromen. Waar koop je zo’n handig ding dan? In de eerste plaats worden wereldstekkers bij elektronicazaken en reiswinkels zoals Bever en Decathlon verkocht. Ook bij warenhuizen als de HEMA liggen ze tegenwoordig in het schap. En natuurlijk kun je ze online bestellen bij deze zaken en online winkels als bol.com en Amazon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.