Fotografie op reis: waar moet je op letten?

Elk land is op een eigen manier fotogeniek. Of je nu naar het regenwoud van Zuid-Amerika gaat, sigarenrokers opzoekt in Cuba of de architectuur van Kuala Lumpur onder de loep neemt. Maar waar moet je per onderwerp en per land op letten?

aaataj

Het fotograferen van bezienswaardigheden
Op reis is het de kunst om de dingen die een bepaalde plek zo speciaal maken op een unieke manier vast te leggen. Om dit te doen moet je creatief te werk gaan en je omgeving goed observeren. Neem bijvoorbeeld een groothoeklens mee om de binnenkant van een kerk zo dramatisch mogelijk vast te leggen, zoom in op de details van een object in plaats van het conforme geheel, fotografeer zaken die alledaags zijn in het land vanuit een speciale invalshoek of speel met de kleuren van het land. Dit laatste is gemakkelijk te oefenen in kleurrijke landen als India, Cuba of Marokko, waar de specerijen contrasteren met een felblauwe lucht of een oneindig bruine woestijn.

Het fotograferen van natuur en landschappen
Maak je op reis graag foto’s van de natuur? Dan heb je hier vaak speciale apparatuur voor nodig. Voor dieren op afstand (een safaritrip in Afrika?) kun je een telelens goed gebruiken, voor een verlichte skyline in de nacht heb je gegarandeerd een statief nodig en met een groothoeklens zorg je voor een andere kijk op dingen. Door verschillende lenzen en gadgets mee te nemen, heb je bovendien de kans om met de natuur van het land te spelen. Keerzijde is natuurlijk wel dat je een flinke tas meesjouwt.

aaaleeuw

Tip: Maak de flora en fauna die ongewoon zijn in Nederland het onderwerp van je foto, zodat je met een paar foto’s thuiskomt die het gevoel van je bestemming nog precies weergeven.

Het fotograferen van de lokale bevolking
Adembenemende landschappen, toeristische trekpleisters en kenmerkende bezienswaardigheden worden op vakanties voornamelijk gefotografeerd. Niet verrassend misschien, want het fotograferen van mensen vergt een extra setje skills.

aaamensen

Hoe kun je mensen het beste benaderen? Dit is vaak een lastige kwestie. Als je de persoon vooraf vraagt of je een foto mag maken, is de spontaniteit en puurheid van de foto weg, maar als je het stiekem doet ben je ook niet helemaal koosjer bezig. Beter is het daarom om je eigen ding te doen, en je niet stiekem te gedragen. Laat gefotografeerde zien hoe ze op de foto staan, maak een praatje en kijk per context waar de situatie zich voor leent. Zo zullen mensen die het prima vinden om gefotografeerd te worden gewoon doorgaan waar ze mee bezig waren, en geef je mensen die het er niet mee eens zijn de kans om zich uit te spreken. Zo laten jullie elkaar in je waarde, en kom je met de beste kiekjes thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.