Het vervoermiddel van Filipijnse kinderen: de autoband

ph
In Zuid-Oost Azië, op 7 uur tijdsverschil met Nederland, ligt een archipel die bestaat uit meer dan 7000 eilanden: de Filipijnen. Hoewel de eilandengroep een groot contrast tussen arm en rijk kent, is onderwijs verplicht en gratis voor kinderen van zeven tot twaalf jaar. Toch is het niet voor alle kinderen even eenvoudig om hier ook daadwerkelijk gebruik van te maken. In Antipolo, een stad in de provincie Rizal, gaan sommige kinderen wel erg ver om toch naar school te kunnen.

Sommige kinderen in Antipolo moeten, wanneer zij naar school willen, een rivier oversteken. Het probleem? De rivier heeft geen brug. Bewoners hebben verschillende pogingen gewaagd een brug te bouwen, maar deze waren tot dusver tevergeefs. En dus moesten de kinderen op zoek naar een andere oplossing om de rivier over te steken. Zo kwam het dat er nieuw leven werd geblazen in gebruikte autobanden. De kinderen gebruiken de autobanden namelijk om de rivier over te varen om zo alsnog naar school te kunnen. Dat gaat echter niet altijd zonder problemen. Bij slecht weer, of wanneer het waterpeil sterk stijgt, is het erg gevaarlijk om met de band te varen. De kinderen komen daardoor niet altijd droog op school aan en moeten daardoor soms noodgedwongen thuis blijven. Ook komt het voor dat ze niet meer terug naar huis kunnen.

Er zijn in de Filipijnen veel gebruikte autobanden, omdat deze als afval op straat belanden. Dit in tegenstelling tot Nederland waar gebruikte autobanden vrijwel altijd gerecycled worden. Het rubber kan namelijk gebruikt worden als energiebron, maar de band kan ook verwerkt en hergebruikt worden in een andere handige toepassing. Zo worden oude banden gebruikt bij de creatie van onder andere speeltuinen, asfalt en kunstgrasvelden. Volgens autobandenmarkt.nl, Europa†™s grootste online bandendealer, bedraagt de normale houdbaarheid van banden ongeveer 10 jaar. Na die tijd zou een band gerecycled moeten worden. Hoewel banden in de Filipijnen ongeveer dezelfde houdbaarheid hebben, worden deze vaak niet hergebruikt wanneer ze versleten zijn. Dat is een verloren economische kans, maar natuurlijk wel erg fijn voor de kinderen in Antipolo.

Één reactie op “Het vervoermiddel van Filipijnse kinderen: de autoband”

mooi om te zien dat kinderen die auto onderdelen gebruiken om toch naar school te kunnen. Die auto onderdelen zijn heel handig voor hun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.