Luchtvaart tegen CO2 handel

Op het onlangs gelanceerde EU voorstel voor CO2 emissiehandel voor de luchtvaart is door de luchtvaartsector zelf afwijzend gereageerd.

Dit gebeurde op de onlangs gehouden conferentie van de  Sustainable Aviation Network Europe, een lobbyclub van de luchtvaartindustrie.

In het EU voorstel zouden luchtvaartmaatschappijen vanaf 2012 50% van hun CO2 emissierechten krijgen en de overige 50% moeten kopen op een handelsbeurs voor CO2.  

Vliegmaatschappijen uit Europa en de VS waren unaniem tegen dit voorstel. De KLM wijst erop dat reductie van CO2-uitsoot moet komen uit een verbetering van de vliegtuig- en motortechniek. Ook de Amerikanen zijn fel tegen en geven aan zich niet door Europa te willen laten vertellen wat ze moeten doen. Veel Amerikaanse vliegmaatschappijen bevinden zich op dit moment in zwaar weer door de hoge brandstofprijs in combinatie met hun vaak verouderde vloot.

De luchtvaart draagt voor ongeveer 3% bij aan de totale menselijke CO2 uitstoot.
Reizigers die hun geweten willen sussen kunnen de CO2-uitstoot van hun vlucht compenseren bij organisaties die bomen aanplanten als CO2-compensatie. Voorbeelden zijn Trees for Travel en GreenSeat.

Het nut van deze compensatie-initiatieven wordt echter sterk betwijfeld. Ten eerste wordt van elke ingelegde euro slechts een deel besteed aan het planten van bomen en is een aanzienlijk deel nodig voor belastingen en kosten. Daarnaast vinden critici dat bomen helemaal geen geschikte manier zijn om uitstoot van CO2 mee te compenseren.

Bioloog Midas Dekkers in een uitzending van Zembla over dit onderwerp: “Het planten van bomen heeft maar heel kort effect. Het helpt natuurlijk wel een beetje. Een druppel op een gloeiende plaat, dat is het juiste beeld”.    “Zolang die CO2  vast zit in zo†™n boom heb je er geen last van. Maar het vervelende is, als je de boom weer in de fik steekt in de kachel, of die boom gaat gewoon dood van ouderdom, dan komt de koolstof weer vrij en heb je er opnieuw last van. Kooldioxide vastleggen in een boom is net zoiets als je vuilnis in een vuilnisvat gooien. Je bent het even kwijt, maar het is er nog wel, je bent er niet vanaf.”

Meer over dit onderwerp in  dit artikel in Bright.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.