Op vakantie met de caravan: dekt de autoverzekering schade?


Echte kampeerders gaan goed voorbereid op vakantie. De auto heeft een beurt gehad en de caravan of aanhangwagen zijn niet te zwaar beladen. Ook de verzekering is goed geregeld. Maar hoe werkt dat eigenlijk met de caravan of aanhangwagen? Is die gedekt met een goede autoverzekering of moet je deze apart afsluiten?

Wanneer een aparte caravanverzekering?

Zolang de caravan of aanhanger aan de auto is gekoppeld, wordt eventuele schade die je veroorzaakt vergoed vanuit je autoverzekering. Dit gebeurt volgens de WA-dekking, ook als je een meer uitgebreide basisverzekering hebt. Alleen schade die je bij anderen veroorzaakt met de caravan, die gekoppeld is aan de auto, wordt dus vergoed. Staat de caravan of aanhanger los en maak je bij iemand anders brokken? Dan ben je gered met een aansprakelijkheidsverzekering. Wil je ook verzekerd zijn wanneer er schade aan jouw caravan of aanhanger ontstaat door bijvoorbeeld een storm, diefstal, inbraak of een verkeersongeval? Sluit dat een aparte caravanverzekering af. Hier geldt: hoe uitgebreider de dekking, hoe meer vormen van schade worden vergoed. Waar je vooral op moet letten bij het afsluiten van de verzekering, is de dekking. Bij allrisk-caravanverzekeringen geldt vaak de nieuwwaarderegeling. Is de caravan total loss? Dan krijg je het bedrag terug dat de caravan waard was op het moment dat die in de showroom stond. Maar de nieuwwaardeperiode verschilt per verzekeraar. Is deze periode voorbij, dan geldt de dagwaarde. Hierdoor kunnen de uitkeringen per verzekeraar nogal uiteenlopen.

Autoverzekering: waar moet je op letten?

Een uitgebreide autoverzekering betekent niet per definitie dat je in het buitenland ook tegen alles bent beschermd. Met een allriskverzekering ben je verzekerd tegen allerlei vormen van schade; brand, diefstal, vandalisme, een kapotte ruit of een aanrijding. Ook schade die je zelf per ongeluk veroorzaakt aan je eigen auto hoort hierbij. Andere varianten van de basisverzekering hebben een mindere dekking. Wat de basisverzekering niet automatisch dekt, is pechhulp in het buitenland. Hiervoor moet je bij de verzekeraar een speciale buitenlandmodule afsluiten. Dat is een aanvullende verzekering. Dan ben je tevens gedekt voor de repatriëring van de auto en inzittenden en de vergoeding van kosten wanneer door een kapotte auto langer op je vakantieadres moet verblijven.

Neem altijd de groene kaart mee

Hoe weet je of jouw autoverzekering dezelfde dekking heeft in het buitenland? Dat zie je op jouw internationaal verzekeringsrijbewijs: de groene kaart. Hierop staan ook alle telefoonnummers die je mogelijk nodig hebt wanneer je met pech komt te staan. Heb je een aparte caravanverzekering afgesloten? Dan kun je bij de verzekeraar een aparte groene kaart aanvragen, speciaal voor de caravan.

Dekking controleren

Check voordat je op vakantie gaat of je huidige autoverzekering wel toereikend is en of je niet teveel betaalt. Om dat laatste te checken kun je heel makkelijk online de autoverzekering vergelijken. Op basis van het kenteken van de auto en een aantal andere gegevens wordt berekend hoeveel premie je per maand kwijt bent aan een dekkende verzekering. Hiermee kun je honderden euro’s per jaar besparen.

Apart kenteken

Sommige caravans hebben een eigen kenteken nodig. Dat is het geval als het voertuig zwaarder dan 750 kilo weegt. Dit gewicht is inclusief belading. Heeft een caravan een eigen kenteken, dan moet deze ook een eigen kentekenbewijs nodig. Is een caravan lichter dan 750 kilo, dan heb je genoeg aan het extra, witte kenteken.

Goed voorbereid op reis

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker wanneer je op autovakantie gaat. Maar ook wanneer je een ander soort reis kiest, is de voorbereiding belangrijk. Je leest op pakjetas.nl alles over de voorbereidingen op verschillende reizen. Doe er je voordeel mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.