Ruimtetoerisme

Richard Garriott

Reizigers die het gevoel hebben dat ze overal al geweest zijn hoeven niet te wanhopen. Waarom geen ruimtereis geboekt?  

Deze week ging de Amerikaan Richard Garriot de ruimte in op weg naar het internationale ruimtestation ISS om daar een paar dagen door te brengen. Richard Garriot is een maker van computerspellen en mede eigenaar van het bedrijf Space Adventures dat al eerder reizen voor rijken organiseerde naar het ISS.

Het aardige voor Richard is dat zijn vader, Owen Garriot, in de jaren ’70 een astronaut was voor NASA, en in 1973 60 dagen in de ruimte verbleef. Richard Garriot zal tijdens zijn verblijf foto’s maken van de aarde en deze vergelijken met de foto’s die zijn vader 35 jaar geleden maakte.

Zoals u wel zult verwachten is ruimtereizen niet bepaald goedkoop. Richard Garriot betaalde zo’n $30 miljoen (circa €20 mio) voor zijn ruimtereis. Daarvoor krijg je natuurlijk wel wat. Niet alleen een weekje in het ruimtestation maar ook de lancering in de  Soyuz TMA-13. De landing is wellicht het minst aangename deel. Opgepropt in een soort grote wasmachine hangend aan een paar parachutes terugvallen op aarde, ergens in de diepe wouden van Oost Rusland. Al met al vrij spectaculair dus dat ruimtereizen en je hebt voorlopig weer wat te vertellen op verjaardagsfeestjes.  

Voor mensen die geen $30 miljoen willen uitgeven is er binnenkort een goedkoper alternatief. Virgin Galactic van de bekende Engelse platenbaas Richard Branson biedt vanaf 2010 ruimte-uitsapjes aan voor een schamele €200.000. Dit reisje is wel wat minder spectaculair natuurlijk.  Allereerst  wordt je niet met een raket gelanceerd maar hang je in je ruimtecapsule onder een vliegtuig waarmee wordt opgestegen. Hoog in de lucht wordt de capsule losgekoppeld om het laatste stuk alleen af te leggen. Je komt hiermee in de “onderlaag” van de ruimte terecht. De hele trip duurt drie uur waarvan 7 minuten in gewichtloze toestand. In de Benelux worden de uitstapjes aan de man gebracht door Your Galaxy.

De  ruimtecapsule  van Virgin
Virgin Atlantic ruimtetoerisme  

De lancering van Richard Garriot

Één reactie op “Ruimtetoerisme”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.