Tips voor het verhuren van je woning tijdens je reis

Bron: pixabay / Artiest: jklugiewicz

Veel mensen willen graag hun koop- of huurwoning aanhouden als ze voor een langere tijd op reis gaan. Je hebt dan immers weer een plek om te wonen als je thuis komt. Om de kosten hiervoor te dekken, kun je jouw woning makkelijk onderverhuren aan toeristen of aan een vast persoon. Op deze manier verdien je de hoge vakantiekosten deels terug én staat de woning niet leeg, wat de kans op inbraak aanzienlijk verkleint. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je jouw woning tijdelijk onderverhuurt?

Toestemming vragen
Heb je een huurwoning? Dan moet je aan de verhuurder toestemming vragen om jouw woning tijdelijk onder te verhuren. Doe je dit niet? Dan heb je kans dat de verhuurder de huurovereenkomst beëindigt. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor het vinden van een volgende huurwoning. Vraag dus altijd om toestemming! Heb je een koopwoning? Dan moet je bij de hypotheekverstrekker om toestemming vragen. Woon je in een VvE-complex? Dan staat vaak in de splitsingsakte of tijdelijke verhuur is toegestaan of niet.

Huurcontract opstellen
Het is verstandig om een huurcontract op te stellen tussen jou en de onderhuurder. Zorg ervoor dat het huurcontract voor een bepaalde tijd is opgesteld. Krijg je heimwee? Dan kun je na deze periode gewoon weer in je eigen huis terecht. Vergeet ook niet om de opzegtermijn in het contract te vermelden. Op het internet kun je veel formaten vinden van huurcontracten die je kunt gebruiken. Het is raadzaam om een betrouwbare onderhuurder te zoeken. Jij blijft verantwoordelijk voor de woning. Dus zorg ervoor dat de huur op tijd wordt betaald en dat er geen sprake is van overlast. Veroorzaakt jouw onderhuurder overlast, of schade aan het huis? Dan word jij hierop aangesproken en kan de verhuurder de huurovereenkomst onmiddellijk beëindigen.

Vergeet ook de overige vaste lasten niet
Voor het gebruik van het internet, gas en licht kun je ook geld vragen. Neem dit mee in het huurcontract bij het bepalen van de prijs. Dit is ook meteen een goede gelegenheid om je energiecontract te vergelijken. Je wilt uiteraard niet onnodig veel aan vaste lasten betalen als je in het buitenland bent. Wellicht ben je ergens anders goedkoper uit. Energie vergelijk je makkelijk online. Zoek uit of het loont om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Inboedelverzekering
Het is ook belangrijk om de inboedelverzekeraar op de hoogte te brengen van de onderhuur. Wanneer jij dit niet meldt, dan kan de verzekeraar de inboedelverzekering ongeldig verklaren. Vaak zal de premie van de inboedelverzekering iets hoger worden, omdat de verzekeraar onderhuur als een risico ziet.

Uitschrijven gemeente
Als je langer dan acht maanden naar het buitenland gaat, dan moet je je laten uitschrijven bij de gemeente. Ga je minder lang weg? Dan kunt je ingeschreven blijven staan op je Nederlandse adres. Let op: niet in alle gemeenten is onderhuur toegestaan. Wil jij de woning onderverhuren? Check dan eerst even bij de gemeente wat de voorwaarden zijn.

2 reacties op “Tips voor het verhuren van je woning tijdens je reis”

Bedankt voor deze tips over onderverhuur. Ik had aan de inboedelverzekering helemaal niet gedacht. Ik kan mijn huis voor een half jaar onderverhuren aan een familielid. Dat is wel handig, want daardoor deed de woningcorporatie ook niet moeilijk. Bijkomend voordeel is dat ik niets hoef te regelen voor de kat.

Inderdaad belangrijk om toestemming te vragen wanneer je huis wil verhuren. Ook het opstellen van een contract is een belangrijke zaak. Neem hier de tijd voor en zoek uit welke informatie jij nodig hebt. Dit is ook prettig voor de hurende partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.