Wereldklok: hoe laat is het daar?

Wereldklok voor enkele grote wereldsteden.

SydneyTokyo Hong Kong Dubai
Amsterdam Rio de Janeiro New York Los Angeles

Wereldklok per continent

De tijd in Europa

Het grootste deel van Europa heeft dezelfde tijd als die in Nederland. In de Oostelijkste landen van Europa is het een uur later (+1), in Engeland en Ierland een uur eerder (-1).
De tijd in Europa

De tijd in Afrika

Afrika heeft voor een groot deel dezelfde tijd als Nederland. In een band die loopt van Egypte naar Zuid Afrika, is het een uur later dan bij ons. Geen last van een jet lag dus als je naar Afrika reist.
De tijd in Afrika

De tijd in Amerika

Noord Amerika is een vrij breed continent en heeft vijf verschillende tijdzones. Aan de oostkust van de V.S. in New York is het zes uur vroeger dan in Nederland. Als het bij ons zes uur ’s avonds is, is het daar twaalf uur ’s middags. Het tijdsverschil tussen Nederland en de westkust van de V.S. (met steden als Los Angelos en San Francisco) is acht uur.

Zuid Amerika kent drie tijdzones en ligt dichter bij de onze. Het tijdsverschil met Brazilië, Argentinië en Suriname is vier uur.
De tijd in Noord en Zuid Amerika

De tijd in Australië en Nieuw Zeeland

Australië is een enorm land maar kent toch maar drie tijdzones. Aan de oostkust, met grote steden als Melbourne en Sydney, is het negen uur eerder dan bij ons. Als zij om 19:00 uur gaan avondeten, zitten wij hier om 10:00 uur ’s ochtends nog aan de koffie.
Het tijdsverschil met Nieuw Zeeland is elf uur.
De tijd in Australië, Nieuw Zeeland en Oceanië

De tijd in Azië

Azië is een enorm continent en heeft van het nabije oosten tot het uiterste oosten van Rusland maar liefst twaalf tijdzones.
De tijd in Azië

Wereldklok en tijdzones

De wereld is een bol die is verdeeld in 360 graden of minuten. Een dag kent 24 uur en verdeeld over de aardbol betekent dat elke 15 graden een tijdzone met een uur verschil.
Strikt volgens de definitie lopen de grenzen van de tijdzones kaarsrecht van Noord naar Zuid. Vanwege allerlei geografische en politieke redenen kunnen plaatsen die volgens de geometrische definitie in dezelfde tijdzone liggen toch een andere tijd hanteren.

De internationale datumgrens ligt in de Grote Oceaan tussen de Amerika’s en Azië. Het eiland Samoa heeft er in 2011 voor gekozen om aan de andere kant van de datumgrens verder te leven. Eerst hadden ze dezelfde kalenderdag als Amerika, voortaan leven ze op de zelfde dag als Australië en Nieuw Zeeland. Met de wijziging is Samoa het eerste land waar een nieuwe dag begint.

Tijdzones van de wereld
wereldklok

4 reacties op “Wereldklok: hoe laat is het daar?”

SUPER LEUK
Ik maak een werdeld reis en dit kan ik wel gebruiken!!!
Bedankt da dit bestaat en dat iedereen hem mag gebruiken.
Heel erg veel DANK!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.