Zorgkosten in het buitenland: zo ben je verzekerd

Iedereen gaat graag zorgeloos op vakantie. Alles ingepakt, het gasfornuis staat uit, de buurvrouw geeft de planten water en jij kunt onbezorgd genieten van je welverdiende vakantie. Vakantie is iets waar we allemaal blij van worden. Of je nu met je rugzak naar een klooster in Mongolië reist en daar tot rust komt of met de caravan naar Frankrijk rijdt en daar gaat genieten van de zon.

Nergens meer aan denken
Bij zoiets positiefs als vakantie, denken mensen niet graag aan ‘vervelende zaken’. Zorgkosten is zo’n onderwerp waar je op vakantie liever niet mee bezig bent. Toch is het voor iedere reiziger een belangrijk onderwerp. Vooraf weten wat er vergoed kan worden vanuit de verzekering, is heel verstandig. Zodra alles goed geregeld is hoef je nergens meer aan te denken.

Spoedeisende hulp
Iedereen met een Nederlandse zorgverzekering is verzekerd voor wereldwijde noodzakelijke spoedeisende zorg. Op het eerste gezicht klinkt dat alsof je dus gewoon verzekerd bent op vakantie. Helaas zitten er aan de vergoedingen van verzekeraars een aantal voorwaarden. Deze maken het belangrijk je er toch in te verdiepen voordat je op vakantie gaat.

Marktconform tarief
Het is eigenlijk vrij simpel; zorg die niet kan wachten tot je weer in Nederland bent, wordt vergoed. Hier komen we echter gelijk de eerste belangrijke voorwaarde tegen. De zorg wordt namelijk alleen vergoed tot het marktconform tarief in Nederland. Zijn ziekenhuisopnames, operaties of bepaalde medicijnen in je vakantieland duurder dan in Nederland? Dan betaal je alles boven het marktconform tarief zelf. Prijzen ver boven het Nederlandse tarief komen vooral voor in de U.S. en bij privéklinieken.

Basisdekking
Daarnaast worden kosten voor vervoer naar eigen land bij ziekte of overlijden (repatriëring) niet vergoed vanuit de basisverzekering. Gelukkig zijn er ook veel zaken die wel worden vergoed. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn: noodzakelijke geneesmiddelen, behandelingen door artsen en specialisten, ziekenhuisopnames en ambulancevervoer. Belangrijk is hierbij te onthouden dat voor bijna alle zorg uit de basisverzekering het eigen risico geldt. Dit is dus ook het geval voor zorgkosten die je maakt in het buitenland. Eerst wordt je eigen risico aangebroken, is je eigen risico volledig gebruikt dan betaalt de verzekeraar de rest.

Reisverzekering of aanvullend
Wil je liever geen risico lopen als het gaat om zorgkosten op vakantie? Dan heb je twee mogelijkheden: een reisverzekering met geneeskundige dekking of een aanvullende verzekering met dekking voor het buitenland. Deze verzekeringen dekken de extra zorgkosten boven het marktconform tarief en repatriëring uit het buitenland. Daarnaast hebben ze vaak een ongevallendekking voor overlijden of invaliditeit. Wil je een van deze verzekeringen afsluiten, dan moet je wel goed opletten. Er zijn vaak veel voorwaarden. Zo hebben veel reisverzekeringen een maximaal aantal dagen/weken van aaneengesloten verblijf in het buitenland. Ook moet je voor dekking bij zorgkosten op wintersport- of duikvakanties (vakanties met een groter risico) een extra polis afsluiten. Toch helpen deze verzekeringen je echt onbezorgd op vakantie gaan. Het is dus zeker een goed idee de volgende keer dat je bezig gaat met zorgverzekering vergelijken, je de dekking van mogelijke zorgkosten in het buitenland meerekent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.