Voor handbagage die je meeneemt in het vliegtuig gelden diverse regels. De belangrijkste regels gaan over de inhoud en over de maximale afmetingen en het gewicht van de handbagage.
Direct naar: overzicht handbagage per vliegmaatschappij.
Regels voor handbagage verschillen per luchtvaartmaatschappij. Op de achterkant van je ticket staan de exacte voorwaarden.
Doorgaans mag je één stuk handbagage per persoon meenemen. Sommige maatschappijen zijn schappelijk en laten je daarnaast nog je laptoptas en een tas met Tax Free artikelen meenemen. Maar andere maatschappijen zijn strenger en laten je betalen voor extra handbagage. Verder mag je bij sommige maatschappijen één jas, één fotocamera, één paraplu en wat lectuur meenemen.
De informatie in dit artikel gaat over Economy Class. Voor de Business Class kunnen ruimere maatstaven gelden.
Maximale afmetingen en gewicht voor handbagage
Voor de afmetingen van handbagage zijn door de IATA (branchevereniging luchtvaart) regels opgesteld. Als je lengte, breedte en diepte van de handbagage optelt, is het maximum 115cm.
De meeste luchtvaartmaatschappijen hanteren deze regel maar er zijn wel verschillen in lxbxd.
Deze afmetingen zijn voor de hele koffer inclusief hengsels, wielen, e.d.
Het maximale gewicht van je handbagage verschilt ook per luchtvaartmaatschappij. Het varieert tussen de 5 en de 12 kg.
Hieronder een overzicht van de maximale afmetingen en gewichten van de handbagage van populaire maatschappijen:
Handbagage Economy Class
KLM
Afmeting cm: 55x25x35
Gewicht: 12 kg
Extra: 1 item zoals en laptoptas
Ryanair
Afmeting cm: 55x40x20
Gewicht kg: 10
Extra: kleine tas 35x20x20
Transavia
Geadviseerd formaat cm: 45x40x25
Maximaal formaat cm: 55x40x25
Gewicht kg: 10
Extra: nee
easyJet
Afmeting cm: 56x45x25
Extra: nee
TUIfly (voorheen Arkefly)
Afmeting cm: 50x40x20
Gewicht: zelf kunnen opbergen Extra: nee
Delta Airlines
Afmeting cm: 56x35x23
Extra: 1 item zoals een laptoptas
Emirates
Afmeting cm: 55x38x20
Gewicht: 7 kg
Extra: tax free tas
Corendon
Afmeting cm: 55x35x25
Gewicht: 7 kg
Extra: nee
Voor de naleving van de bagageregels geldt kort door de bocht het volgende: hoe goedkoper je ticket, hoe strenger het bagagebeleid wordt nageleefd en hoe waarschijnlijker het is dat je moet bijbetalen voor extra handbagage.
Het wordt niet toegestaan de bagagevrijstelling van meerdere personen bij elkaar op te tellen en dan bijvoorbeeld één stuk handbagage van 15 kilo mee te nemen.
Afwijkende bagage en kinderwagens
Of je kinderwagens, buggy’s e.d. als handbagage mag meenemen kun je het best vragen tijdens het inchecken. Het hangt van de maatschappij en de omvang van de kinderwagen af of deze meekan als handbagage. Raadpleeg voor afwijkende bagage zoals muziekinstrumenten de luchtvaartmaatschappij.
Veiligheidsregels voor de inhoud van handbagage
Het is verboden om in je handbagage gevaarlijke stoffen of zaken mee te nemen. Dat betekent dus geen explosieven, wapens en munitie. En ook geen scherpe voorwerpen.
Geen scherpe voorwerpen meenemen betekent dus dat je nagelschaartje, nagelvijl, zakmes, etc. in je gewone koffer moet en niet in je handbagage.
Regels voor vloeistoffen in de handbagage
Vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage mogen alleen in kleine hoeveelheden van max. 100 ml. per stuk worden meegenomen. De vloeistoffen moeten in een doorzichtig plastic zakje vervoerd worden. De regels gelden voor gels, pasta’s, lotions en de inhoud van spuitbussen, maar ook ook voor vloeistoffen zoals water en andere drankjes voor consumptie. Toiletartikelen zoals tandpasta, scheerschuim, haargel, lipgloss en crèmes vallen ook onder de regels.
Vloeistoffen meegenomen van huis:
– De vloeistoffen moeten zijn verpakt in verpakkingen van maximaal 100ml.
– De verpakkingen van 100ml. moeten in een doorzichtig, hersluitbaar zakje van maximaal 1l. Deze zakjes van 1l. zijn verkrijgbaar op Schiphol of kun je van thuis meenemen.
– Per persoon maximaal 1 zakje van 1l.
– Voor medicijnen, dieet- en babyvoeding zijn er uitzonderingen.
Vloeistoffen gekocht in de Tax Free zone:
– Na de ticket- en paspoortcontrole kun je op Europese luchthavens en in het vliegtuig van een Europese vliegtuigmaatschappij je (taxfree) aankopen doen. Vloeistoffen en gels die je na de ticket- en paspoortcontrole of in het vliegtuig hebt gekocht, worden door de winkel of aan boord voor je verpakt en verzegeld.
Het zegel is één dag geldig. Als je op een volgende luchthaven moet overstappen, mag je het zegel niet verbreken tot je op je eindbestemming bent aangekomen.
– Niet ingecheckte belastingvrije vloeibare artikelen gekocht op een luchthaven buiten de Europese Unie, zullen op Amsterdam Airport Schiphol in beslag worden genomen, zelfs als deze verzegeld zijn.
– Wanneer je in de Verenigde Staten of Canada overstapt wordt je geadviseerd om taxfree gekochte vloeistoffen, gels of spuitbussen na de douanecontrole in je ingecheckte ruimbagage te vervoeren.
– Als je overstapt in Australië mag je geen vloeistoffen, gels of spuitbussen in je handbagage meenemen die je buiten Australië hebt gekocht.
Zie ook:
Een checklist maken met spullen om mee te nemen op reis: meenemen op reis.
NB. Regels kunnen wijzigen. Kijk voor uitsluitende informatie op je ticket of neem contact op met de maatschappij. Onze disclaimer is van toepassing.
8 reacties op “Handbagage: afmetingen, gewichten en veiligheidsregels”
[…] http://www.schiphol.nl/Reizigers/OpSchiphol/Bagage/RegelsHandbagage.htm https://pakjetas.nl/reisvoorbereiding/handbagage Fotografie: Marcel […]
[…] want die kan tegen een stootje. Als u een koffer koopt is het ook handig om te kijken of deze in de rekken van het vliegtuig past, dan hoeft u deze niet in te checken. Hoe dan ook, er is keuze genoeg om de koffer van uw […]
[…] voor een weekendje weg in eigen land. Je neemt de koffer overal mee naar toe en je kunt er vaak maximaal 15 kilo bagage in kwijt. Vaak is deze koffer niet groter dan 69 centimeter […]
[…] De afmetingen van de toegestande handbabage verschillen per luchtvaartmaatschappij. Dat is helaas een trend van de afgelopen jaren. Een handige site om te kennen is www.handluggageguru.co.uk, waar de handbagageregels voor veel luchtvaartmaatschappijen en voor Engelse luchthavens zijn samengevat. Een handig lijstje van de handbagage afmetingen en gewichten vond ik op pakjetas.nl: […]
[…] vliegt ruimbagage gratis mee. Enkele vluchtvaartmaatschappijen stellen eisen aan de afmetingen van de ruimbagage. Voor rolstoelen en kinderwagens gelden per luchtvaartmaatschappij andere […]
[…] ruimbagage reserveert. Jouw backpack is natuurlijk niet geschikt om mee te nemen als handbagage. Lees hier vanaf welke afmeting jouw tas mee mag als handbagage in het […]
[…] reist. Je hebt dan immers te maken met bepaalde beperkingen qua afmetingen. Check daarom deze informatie over de afmetingen van handbagage in het vliegtuig. Misschien helpt het je om een goede koffer te vinden, waarna je in alle rust kunt nadenken over de […]
Kunnen die luchtvaartmaatschappijen de afmetingen en het gewicht van die koffers neit eens gelijktrekken.